Nieuws

afbeelding van Sam De Block

Belgische Jeugdkampioenschappen te Louvain-La-Neuve (11/02 & 12/02)

Sam De Block

Jolien Beniers haalt tweemaal het podium bij de preminiemen!!

Februari is traditiegetrouw de maand van de diverse kampioenschappen. Ook nu weer werd de start van deze kampioenschapsmaand gegeven door de Belgische jeugdkampioenschappen. Afgelopen weekend mocht Stekene, op zaterdag (pre, min) en zondag (cad, jun en -21), een vijfkoppige delegatie afvaardigen naar Louvain-La-Neuve.

Zaterdag 11/02

Op zaterdag waren de zusjes Beniers (Anouk en Jolien) aanwezig om de Stekense eer te verdedigen. Niet onbelangrijk om weten is dat vooral Jolien een zeer goede startpositie had afgedwongen op voorgaande jeugdcriteria. Ze stond voor aanvang van dit kampioenschap op de vijfde plaats in de nationale ranking, wat haar dus een gunstigere loting opleverde. Anouk daarentegen stond iets verder op de ranking (18e) en had dus bijgevolg een veel zwaardere loting.

Anouk (NG) diende in haar eerste ronde te spelen tegen Laura Everard (D2). Ondanks het grote klassementsverschil, speelde Anouk op een zeer hoog niveau. Even zag het ernaar uit dat ze zou stunten. Met geconcentreerd spel had ze bij een 1-1 in sets een mooie voorsprong opgebouwd in de derde set. Dit bracht uiteindelijk geen zoden aan de dijk en Anouk ging nog ten onder. Toch een zeer sterke prestatie van Anouk, zeker wanneer je weet dat zij de jongste van het hele deelnemersveld was en de komende 3 jaar nog mag meespelen in deze jeugdcategorie. Dit oogt met andere woorden dus heel mooi voor de toekomst. Wanneer zij met dezelfde inzet en ingesteldheid blijft trainen dan zal zij in de komende jaren een vaste waarde worden voor het podium en misschien wel meer!!

Jolien had, zoals eerder gezegd, een iets makkelijkere loting en startte de dag tegen Céline Fameree (NG). Jolien had niet de minste moeite om deze eerste klip te omzeilen. Met een droge 3-0 plaatste Jolien zich voor de volgende ronde. In de 1/8e finale was Charlotte Vanduyfhuys (D6) het volgende slachtoffer van dienst. Alweer een dikke 3-0 om de oren. Met deze winst werd dus de kwartfinale een feit. Op zich een mooie prestatie, maar eigenlijk niet meer dan normaal met Joliens status als vijfde reekshoofd. In deze kwartfinale speelde Jolien tegen Maelle Joiris (D4). Dit meisje stond op de vierde plaats in de nationale ranking en reeds in het verleden verloor Jolien in een spannende vijfsetter. Jolien bleek hier echter geen mentale consequenties aan verbonden te hebben en vloerde Maelle met een dikke 3-0. Jolien dus naar de halve finales!!!

In deze halve finales speelde Jolien tegen eerste reekshoofd Jana Bernard (D0). Deze klip bleek net iets te hoog gegrepen voor Jolien. Na een mindere match werd met 3-0 verloren, maar het moet gezegd: Jana speelde wel erg goed en was eerlijkheidshalve een klasse te sterk. Dit bewees Jana dan ook in de finale waar ze topfavoriete Ana Shisksina (C2 aub!!) een 3-1 verkocht en zich dus Belgisch Kampioene bij de préminiemen mocht noemen. Jolien mag dus tevreden zijn over haar parcours, verliezen in de halve finale tegen de uiteindelijke winnares is helemaal geen schande.

Niet alleen het enkelspel speelde Jolien zeer goed, ook in het dubbelspel (samen met Laura Vandengehuchte bij de dubbel meisjes en met Robin Van Regenmoortel bij het gemengd dubbel) haalde zij een goed niveau. Samen met Laura won Jolien haar eerste twee wedstrijden, wat hen wederom in de halve finales bracht. Hier bleek Jana Bernard weer de kwelduivel van dienst te zijn. Dus niet alleen in het enkelspel een bronzen medaille, maar ook in het dubbelspel een bronzen plak. Allesbehalve een slechte dag dus voor Jolien!!!

Zondag 12/02

Op zondag waren onze oudere dames, Sofie Van Hoye en de zusjes Laura & Sarah De Schepper, onze vertegenwoordigers. Wat u zeker in het achterhoofd dient te houden zijn volgende zaken:

  • Een Belgisch kampioenschap spelen bij de cadetten en junioren is GEEN sinecure. Het krioelt hier van de grote kanonnen. Niet zelden zien we bij de cadetten enkele degelijke B0’en en B2’s. Bij de junioren kijkt men tegenwoordig zelfs niet op van A-spelers onder de deelnemers. Het mag dus duidelijk zijn dat de tegenstand hier bijzonder zwaar is. Zeker als lager geklasseerde dien je in de eerste ronde (soms zelfs in de voorronde) gewoonweg te stunten om verder op de tabel te geraken.
  • Sofie had een vervelende polsblessure aan de speelhand opgelopen in de aanloop naar dit BK. Met amper één training in de benen had zij dus geen goede voorbereiding gehad.

Onze drie dames startten dus met volle moed aan hun BK. Sofie (D4) en Sarah (D6) speelden in de reeks cadetten en dienden een voorronde te spelen. Mits winst mochten zij aantreden tegen respectievelijk Florence Van Acker (B0) en Eline Loyen (B0 en de uiteindelijke winnares). Sofie startte in de voorronde tegen Natale Betelu Badibanga (NG). Was het die vervelende polsblessure die haar parten speelde? Of waren het zenuwen om de in het vooruitzicht liggende galamatch tegen Florence Van Acker? Feit is dat Sofie onverwacht verloor met 3-1.

Sarah had met Marie Morsomme (D4) een op papier iets moeilijkere tegenstander. Toch had Sarah kansen op de winst, maar op het einde van de rit mocht dit niet baten. Een 3-1 verlies werd de uitslag. Dus ook voor Sarah geen galamatch tegen Eline Loyen.

In het dubbelspel bij de cadetten speelden Sofie en Sarah tegen het derde reekshoofd Margo Degraef (B2) en Livia Hoeben (D0). Deze tegenstanders zijn geen onbekenden voor onze dames, daar zij elkaar reeds enkele malen tegenkwamen op de Vlaamse Kampioenschappen. Ook hier konden Sofie en Sarah geen echte vuist maken en ook hier werd de eerste ronde het eindstation.

Tot slot mocht ook Laura (D6) haar opwachting maken en dit in de reeks junioren. Ook Laura diende een voorronde te spelen en dit tegen Sophie Walravens (D2). Net als bij onze cadetten had Laura een galamatch in het vooruitzicht. Bij winst mocht zij het opnemen tegen eerste reekshoofd én A8-speelster Allison Georis. Laura vocht als een leeuw en kon goed bijbenen tot 2-2. De strijd zou dus beslist worden in een belle. Hier trok Laura aan kortste eind en kon ze spijtig genoeg ook haar galamatch niet spelen tegen Allison, die uiteindelijk de winnares werd.

Deze zondag kende uiteindelijk dus een zuur verloop voor onze 3 heldinnen, maar er liggen nog meerdere BK’s in het vooruitzicht.

Tot slot nog even dit:

  • Eerst en vooral een dikke proficiat voor onze 5 dames met hun kwalificatie voor deze BK. Het is op zich al een mooie prestatie dat zij zich konden kwalificeren voor het BK, waar de plaatsjes erg duur zijn.
  • Een dikke proficiat ook om altijd voluit te spelen en niet naar, de meestal hogere, klassementen te kijken. Velen kunnen en moeten hier een voorbeeld aan nemen.
  • Een dikke proficiat voor Jolien met het behalen van haar 2 bronzen plakken.

Uw verslaggever,
Sam

 

Sponsors