Nieuws

afbeelding van Sam De Block

Vlaams Jeugdcriterium: totaaloverzicht (VTTL)

Sam De Block

Dit jaar werd er door de Vlaamse Tafeltennisliga wederom een Vlaams Jeugdcriterium georganiseerd. Dit is een zeer goed georganiseerd tornooi, over drie verschillende fasen heen, waarbij benjamins, preminiemen en eerstejaars miniemen onder elkaar in tornooivorm bekampen.

In volgorde werden Oosterzele, gesplitste fase Bredene/Herckenrode en tot slot Hoboken, gekozen als organiserende clubs. Bovendien wordt er na de derde fase een totaalstand per geboortejaar opgemaakt waarbij de eerste acht op de ranking elkaar nog eens bekampen in een finalefase (op 3 juni in Leuven).

Ook TTC Stekene werd dit jaar vertegenwoordigd door enkele van onze jeugdspelers. Volgende spelertjes namen op regelmatige basis deel:

- Jolien Beniers (pre-2) & Anouk Beniers (ben-1) bij de dames, Lucas Van Hauwermeiren (ben-2) en Liam Verschuren (pre-2) bij de heren, tekenden present op elke fase.
- Jens Van Hove en Quillan De Wilde (beiden pre-1) vervoegden bovenstaande spelertjes op de tweede en derde fase.

Deze jeugdige talenten deden meer dan alleen deelnemen. Hieronder een klein overzicht van de resultaten doorheen de drie fases:

- Jolien is op papier de tweede preminiem in Vlaanderen (én derde preminiem in Belgie). Tegen Ana Shiskina (C2) kan ze echter al goed meedoen en slaagt ze er toch in om regelmatig een setje mee te pikken. Toch staat Jolien op het einde van de rit op een afgetekende tweede plaats na de ongenaakbare Ana. Bij deze is Jolien geplaatst voor de finalefase te Leuven.

- Anouk is misschien wel de jongste deelnemer van het pak. Zij speelt mee voor de prijzen en dit bewees ze al door Vlaams Kampioen te worden bij de benjamins. Samen met Liya Bouwens steekt ze er met kop en schouders bovenuit. Echter, Anouk moest op twee van de drie fases telkens het hoofd buigen voor Liya waardoor ze in de totaalstand op een tweede plaats staat. Ook Anouk is geplaatst voor de finalefase en daar kan ze meteen revanche nemen op Liya.

- Lucas is onze jongste deelnemer bij de jongens. Hij mocht reeds proeven van het grote werk door mee te doen bij de benjamins op het Vlaams Kampioenschap. Lucas maakte dit jaar al grote vorderingen en boekte al enkele mooie overwinningen. Met een zevende plaats in de eindranking mag hij bovendien meedoen met de top 8 tijdens de finalefase. Een onverhoopt resultaat na een iets mindere derde fase.

- Jens en Quillan waren niet aanwezig tijdens de eerste fase en maakten pas hun opwachting tijdens de tweede fase in Bredene. Beiden presteerden bij de pre-1 zeer goed en dienden elkaar zelfs te bekampen voor een mooie ereplaats. Ook in Hoboken speelden zij zeer goed waardoor ook zij enkele belangrijke punten scoorden voor de totaalstand. Zeker Jens steeg boven zichzelf uit en wist een zeer mooie vijfde plaats te behalen waardoor hij in extremis nog bij de top 8 eindigde in de totaalstand. Een onverhoopt resultaat zeker als je weet dat de eerste fase werd gemist en hij dus geen punten kon sprokkelen. Ook Quillan zat dicht bij die top 8, maar kwam een luttele 3 punten tekort. Naar volgend jaar toe is ook hij een geduchte kandidaat om zich te kwalificeren bij de beste 8 spelers in deze leeftijdscategorie.

- Onze oudste deelnemer bij de jongens was Liam Verschuren (pre-2). Liam tekende present op de drie fases en speelde zeer voortreffelijk. Hij boekte telkens een eindklassering tussen plaats 9 en 14. Een zeer goed resultaat als je weet dat bij de pre-2 de eerste 8 reeds een klassement hebben en er enkele toppers tussen zitten (2 E2's). Liam mag tevreden zijn met een 16e plaats in de eindrangschikking. Als hij ook volgend jaar progressie blijft maken, is hij bij de miniemen een kanshebber voor een plaatsje bij de beste 8.

Tot slot kan ik ook meegeven dat TTC Stekene op een onverhoopte vijfde plaats staat in de clubranking en dit na clubs als Zandvoorde, Zoersel, Meerdaal Leuven en Rooigem Gent, die toch een grotere jeugdwerking hebben dan Stekene (Zo heeft Zandvoorde meer dan 100!!! jeugdspelers aub). Toch blijven we grote gevestigde waarden als Diest, Herckenrode en Berlaar voor. Een knappe prestatie die we danken aan de inzet, motivatie en goede resultaten van bovenstaande jeugdspelertjes. Dit is een mooi signaal dat we als club zeker moeten verder gaan op de ingeslagen weg.

Tot slot nogmaals een dikke proficiat voor al onze jeugdspelertjes die meededen met het VJC. Zij mogen fier zijn op hun resultaten en voor diegenen die geselecteerd zijn voor de finalefase wensen we het allerbeste.

 

Sponsors