Nieuws

afbeelding van Yves Van Stappen

Stekense Gladiatoren in Blocry Arena

Yves Van Stappen

Afgelopen zondag vond de kwalificatiefase voor het Nationaal Jeugdcriterium in Louvain-La-Neuve plaats. Dit criterium is dé plaats voor de Belgische jeugd om te schitteren en dé verzamelplaats waar de beste jeugdspelertjes van België zich met elkaar kunnen meten.

Vanuit Stekene vertrokken 5 gezanten om mee te dingen naar de kwalificatie voor de eigenlijke fases. De gladiatoren en gladiatrices van dienst waren Lucas, Liam, Jens, Anouk en Jolien.Op een ontiegelijk vroeg uur vertrekken naar Franstalig België, het is niet iedereen gegeven. Al een geluk dat er een GSM bestaat om mensen wakker te bellen want met rooksignalen of een eventuele postduif waren we waarschijnlijk niet op tijd gekomen.

Voor sommigen van onze strijders was het een eerste kennismaking met de arena in Blocry. Twee zalen en 55 tafels is van een heel ander niveau dan wat ze normaal gewend zijn. Maar er was tijd genoeg om te acclimatiseren, zodat ze zonder stress aan hun poules konden beginnen. Althans, dat dachten we...

Wie zegt dat Vlamingen en Walen samen door 1 deur kunnen, slaat de bal wel mis. Althans daar toch. Nog voor de matchen goed en wel begonnen waren, waagden een official en een coach zich écht in een arena. Na wat geduw, getrek en gerol met de spierballen (toegegeven, Spartacus had er een puntje aan kunnen zuigen), werden de kemphanen verwezen naar de uitgang. Een schandalige vertoning in het bijzijn van zovele jeugdspelertjes!

Onze jongste strijder, Lucas, was er echter niet door aangeslagen. Ondanks het feit dat hij die dag meerdere keren moest optornen tegen spelertjes die gemiddeld 2 jaar ouder waren, liet hij zich niet ontmoedigen. Een E0 en een E4 is nog te hoog gegrepen, maar de NG in zijn poule moest eraan geloven! In de 5e set liet hij de tegenstander nog wat spartelen, maar na een duim die naar beneden was gericht van de Senator van dienst, maakte hij er een eind aan. 11-9 in de belle!
Die match kostte hem waarschijnlijk iets te veel krachten, want in de resterende wedstrijden kon Lucas geen vuist meer maken. De kwaliteit van de matchen was niet altijd even hoog, maar de noeste trainingsarbeid begint zijn vruchten af te werpen!

Jens, die andere gladiator, had niet veel medelijden met zijn collega's. De 2 E6’n en NG in de poule mochten zonder pardon weggedragen worden uit de arena. Enkel de D4 bleek te sterk. Door zijn goede prestatie in de ochtendpoule, kwam Jens na de middag uit in een zwaardere reeks. Enkele nipte verliesmatchen tegen E4-spelers kwamen hard aan, maar dat maakte hij goed door in zijn voorlaatste match een E4 terug te pakken. Een goede prestatie!

Liam, de oudste onder onze gladiatoren, had het een pak lastiger voor de middag. Als eerstejaars miniem kwam hij tegen spelers uit die klassementsgewijs beter waren dan hem. Hoewel hij goed speelde en voor elk punt vocht, kon hij in de voormiddag geen scalp bemachtigen. De D2 en E0 bleken een niveau te hoog, maar tegen de E4 had Liam duidelijk kansen. Een nipte derde set (12-10 verlies) zorgde voor een psychologisch voordeel bij zijn tegenstander. Die ging door op zijn elan en kon nipt de vierde set binnenhalen. Toch een zeer goede wedstrijd van Liam, die anders had kunnen uitdraaien. De verloren partijen in de ochtend maakte hij ruimschoots goed door na de middag geen enkele match meer te verliezen! De namiddagwedstrijden verliepen tegen een iets trager tempo en dit bleek ideaal voor Liam, die zo het spel kon sturen en domineren. De motor sloeg net op tijd aan, om er toch nog een mooie dag van te maken!

Jolien was op papier de belangrijkste kandidaat om zich te kwalificeren voor het Nationale Jeugdcriterium. Als D2 had zij een goede poule geloot waar niemand echt bovenuit stak. Jolien startte sterk en blies al haar tegenstanders met 3-0 weg. Met dit resultaat was hét doel van de dag bereikt: KWALIFICATIE. Na de middag diende Jolien nog verder te spelen voor plaatsen 1-16. Jolien startte in haar eerste namiddagwedstrijd sterk in de eerste 2 sets, maar kon haar voorsprong telkens niet verzilveren. De derde set bleek nadien teveel van goede, resultaat: 3-0 verlies. Na wat oplapwerk speelde Jolien een kwalitatief goede wedstrijd tegen de andere D2, maar dit meisje bleek op de beslissende momenten net iets scherper te spelen. De waarheid gebied ons ook om te zeggen dat dit meisje, die trouwens een jaartje ouder was en iets matuurder speelde, een niveautje hoger en een tempo sneller kon spelen. Met dit resultaat diende Jolien dan nog een poule te spelen voor plaatsen 9-12. Hier liet Jolien echt haar tanden zien want ze liet geen enkele spaander heel van haar concurrentes. Zo eindigt Jolien, als eerstejaars miniem, op een zeer mooie 9e plaats.

De laatste Stekense vertegenwoordigster was ons pezige bijtje Anouk. Als benjamin scheert zij echter al hoge toppen bij de preminiemen en de verwachtingen waren dus ook terecht hoog gespannen. Anouk startte in haar ochtendpoule sterk en won haar eerste wedstrijd met 3-0. Haar tweede wedstrijd werd gezien als de sleutelwedstrijd voor kwalificatie. Anouk begon aarzelend maar won de eerste set duidelijk met 11-3. Nadien raakte Anouk helemaal het noorden kwijt en verloor meer tegen zichzelf dan tegen haar tegenstandster. Iets te veel onnodige fouten en te weinig concentratie zorgden ervoor dat ook haar laatste wedstrijd én de kans op plaatsing bij de beste 16, de mist ingingen. Voor Anouk kon kwalificatie nog, maar dan mocht ze ’s namiddags geen enkele wedstrijd meer verliezen om zo toch de 17e plaats te behalen. Met een goede peptalk en de nodige vechtlust begon Anouk aan haar missie en daar slaagde zij met glans in. Alle tegenstanders werden één voor één overwonnen en zodoende was de 17e plaats toch nog een lichtpuntje voor Anouk.

Coaches Sam en Yves mogen terecht fier zijn op het geleverde spel. Voor onze spelertjes was het een zeer leerrijke ervaring en bovendien hebben ze gevochten als leeuwen! Tegen de besten van België spelen in hun reeks (noot: bij de miniemen zijn er bovendien nog enkele spelertjes die zich omwille van hun hoge klassement niet meer hoeven te kwalificeren), liet ons toch zien dat het verschil tussen de regionale tornooien en belgische jeugdtornooien immens is. Dit is echter een goede motivatie om te blijven trainen en om volgend jaar weer wat plaatsjes hoger te eindigen!

Voor de volledigheid de finale plaatsing van onze spelertjes, waar alleen beide meisjes voldoende hoog eindigen om zich te kwalificeren voor de eerste fase:

Jolien Beniers: 9e bij de miniemen meisjes
Anouk Beniers: 17e bij de preminiemen meisjes
Lucas Van Hauwermeiren: 60e bij de preminiemen jongens
Jens Van Hove: 29e bij de preminiemen jongens
Liam Verschuren: 49e bij de miniemen jongens.

 

Sponsors