Nieuws

afbeelding van Sam De Block

BK jeugd (pré/min)

Sam De Block

Op zaterdag 09/02 nam een vierkoppige, Stekense selectie deel aan het BK voor jeugdspelertjes. De zusjes Anouk (pré meisjes) & Jolien Beniers (min meisjes), Jens Van Hove (pré jongens) en Liam Verschuren (min jongens) konden zich allen kwalificeren op het provinciale kampioenschap en/of criterium en mochten zich dus meten met de top van België in hun respectievelijke leeftijdscategorie. Bovendien namen Anouk, Jolien en Jens ook met hun dubbelpartners deel in de dubbelreeksen.

Aangekomen in Louvain-La-Neuve was meteen te merken dat het voor velen menens was. Bovendien is een BK bij de jongste leeftijdscategorieën reeds sterk bezet. Klassementen als B4, C0, C2 en C4 zijn niet abnormaal voor miniemen, bij de preminiemen spreken we reeds van een D4, D6, E0 niveau. Onze Stekense jeugdspelertjes zouden dus moeten stunten, wilden ze enkele rondes verder geraken. Hieronder een klein overzicht van de Stekense resultaten:

Anouk Beniers (D6)

Anouk is nog altijd benjamin, maar gooit nu al grote ogen bij de preminiemen. Zij speelde dit jaar reeds op een hoog niveau en kon zich op de Nationale Jeugdcriteria goed stand houden in al dit oudere geweld. Er werd dus met grote verwachtingen uitgekeken naar het BK. Met Chloe Mercier (D6) had Anouk bovendien een haalbare kaart geloot, maar alles moet echter altijd gespeeld worden. Anouk verloor haar 1e ronde met 1-3 cijfers en dat betekende de exit voor Anouk. Een tegenvallertje toch, want een goede loting liet ons hopen op meer.

In het dubbelspel speelde Anouk met Lara Demol. Beide meisjes haalden de kwartfinale, maar tegen het eerste reekshoofd Dahy/Renuart (C2-D4 aub) bleek dit het eindstation te zijn. Tot slot trad Anouk ook nog aan in het gemengde dubbelspel. Samen met Xander Daemers konden ze hun eerste wedstrijd winnend afsluiten. De 1/8e finales tegen Poucet/Renuart (E0-D4) bleek ook hier het einde van de rit. Al bij al een degelijke prestatie in de dubbelwedstrijden en op basis van klassement telkens een terechte eindrangschikking. In het enkelspel lagen er meer mogelijkheden, maar misschien is dit iets voor volgend jaar.

Jolien Beniers (D2)

Zus Jolien is dit seizoen eerste jaar miniem en dat liet zich reeds voelen in veel uitslagen. Veel wedstrijden werden op het nippertje verloren, maar wel veelal tegen speelsters die een jaartje ouder zijn (en bijgevolg dus ook iets meer ervaring, kracht en snelheid hebben). In het enkelspel diende Jolien een voorronde te spelen waarin Tess Demoulin (D6) een maatje te klein bleek. Met rake topspins langs beide zijden wist Jolien haar typische spel op te dringen aan haar tegenstander. Een goede voorbereiding op haar volgende ronde. In de 1/8e finales trof Jolien het vierde reekshoofd Lindsay De Vos. Een speelster van de Leuvense Topsportschool die het moet hebben van werktafeltennis en waar creativiteit toch een beetje mankeert. Jolien had dit jaar wel reeds meerdere malen verloren tegen de 1 jaar oudere Lindsay, dus de voortekenen waren niet bijzonder gunstig. In de eerste twee sets bleek Lindsay met haar vaste spel een maatje te groot voor Jolien. Echter, Jolien kan een vuist maken in de derde set en haalt deze vlot binnen en meteen sluipen er grote twijfels in het hoofd van Lindsay. De vierde set blijft spannend en Jolien kan altijd bogen op een voorsprong, maar bij 9-9 en twee servicebeurten sluipen er toch nog dezelfde foutjes in Joliens spel. Jolien verliest de match met 3-1, maar mag terugblikken op een goede wedstrijd.

Tot slot speelde Jolien ook nog mee in het gemengd dubbelspel en dit met Sebastien Van Acker. Een combinatie die toch kans had op slagen in dit evenwichtige deelnemersveld. De eerste wedstrijd wordt winnend afgesloten tegen Gaspar/Alland (C2-D4), een positieve meevaller. In de kwartfinales tegen derde reekshoofd Antoine/Koszulap (C4-B6) liggen er telkens kansen, maar op de beslissende momenten maken onze youngsters iets teveel onnodige foutjes en deze worden op dit niveau uiteraard afgestraft. Exit dus voor Jolien en Sebastien in de kwartfinale. De eindbalans voor Jolien is voor deze dag positief, wie weet wat erin gezeten had mocht ze in haar enkelwedstrijd tegen Lindsay de vierde set gepakt hebben, maar dat zijn uiteraard vijgen na Pasen. Ook voor Jolien herkansing volgend jaar en dit als tweedejaars miniem.

Jens Van Hove (NG)

Jens speelt dit jaar voor het eerst mee op het grote toneel en wist al enkele spraakmakende resultaten te behalen. Reeds veel geklasseerde spelers moesten het al meerdere malen afleggen tegen onze NG. Jens ging de dag van start in het dubbelspel met ploegmakker Gilles Van Cleemput. In de eerste wedstrijd heeft onze ploeg niet veel overschot, maar in de belle wordt wel met ruime cijfers afstand genomen van de Waalse tegenstanders. In de 1/8e finales wordt gespeeld tegen Dicaro/Lingurski (beiden E4). Deze links-rechts combinatie blijkt in de eerste twee sets iets te goed zijn ingespeeld voor onze jongens. Echter in de derde set trekken onze mannen het zaakje recht. De vierde set verloopt gelijk op, maar bij een discussie over een al dan niet (zij)kantballetje verliezen onze jongens de concentratie een beetje. Met 14-12 mogen onze jongens waardig afscheid nemen van het dubbelspel.

In het enkelspel mag Jens aantreden tegen Bavo Courtens (E6). Jens start sterk en wint de eerste set met 11-4 cijfers. De tweede set verloopt moeizamer en Jens is op achtervolgen aangewezen, maar kan met 4 punten op rij de set binnenhalen met 12-10 cijfers. De vierde set is een formaliteit en wordt gewonnen met 11-4. Een mooie winst dus in drie korte sets. In de tweede ronde speelt Jens tegen Nathan Anciaux (E4). Deze speler speelt reeds volwassen en blijkt tactisch en technisch zeer sterk. Dit blijkt ook in de eerste set: 10-0, zonder verpinken. Jens kan toch 2 eerredders scoren. De tweede set verloopt iets vlotter en Jens kan meegaan tot 7-7, maar dan drukt Nathan door en wint hij de tweede set met 11-7. De derde set is van begin tot eind zeer spannend en Jens kan enkele keren drukken met een goede topspin of blok. Toch is Nathan op de key points iets koelbloediger: 12-10 verlies in de derde set. Al bij al een goede wedstrijd, afgezien van de eerste set, waar Jens zich weerde als een duivel in een wijwatervat

Tot slot speelde Jens met Jitske Geerts het gemengd dubbel. Tegen Nacer/Messina (E6-D4) wordt nog wel de eerste set gewonnen, maar dan is het verhaaltje uit en mag ook Jens de arena verlaten. Teveel gemakkelijke foutjes zorgen ervoor dat deze wedstrijd verloren gaat, ook al lagen hier weldegelijk winstkansen. Een zeer vruchtbare dag voor Jens, waar hier en daar misschien iets meer in zat, maar Jens mag tevreden terugblikken op een mooi parcours.

Liam Verschuren (E6)

Onze oudste deelnemer streed mee bij de miniemen jongens. Liam speelde bovendien alleen in het enkelspel en kon dus een beetje uitslapen want zijn wedstrijd stond pas gepland omstreeks de middag. De miniemenreeks is zoals eerder gezegd zeer sterk bezet en rekening houdend met het feit dan Liam nog maar eerste jaar miniem is, was het doel meer om ervaring op te doen en proberen om iets bij te leren. Liam mocht niet klagen over de loting en had in de eerste ronde een haalbare kaart. Bij winst wachtte een mooie wedstrijd tegen David Comileau (C2). Liams tegenstander, Adrien Charlier, mocht dan wel E2 zijn, hij bleek een tegenstander van hetzelfde niveau te zijn. Liam start goed en komt 4-5 voor, maar dan gaat het van kwaad naar erger. Liam verliest zichzelf in teveel negatieve gedachten en geeft de set weg. Onbegrijpelijk want hier lagen zeker winstkansen. De tweede set start veelbelovend, maar opnieuw laat Liam het kopje een beetje hangen. Adrien neemt het cadeau hartelijk in ontvangst en gaat ook lopen met de tweede set en dit zonder er echt voor te moeten spelen. Ook de derde set is een maat voor niks. Zeer spijtig als je weet dat winst zeker mogelijk was mits de goede wedstrijdmentaliteit. Al bij al een ontgoocheling dus.

Conclusie

Zoals vaker wordt verteld is een BK jeugd niet van de poes en moeten enerzijds de loting en anderzijds de form van de dag mee willen, wil je ver kunnen geraken. Bovendien komt er ook altijd een beetje stress kijken bij dit evenement dat bovendien voor veel spelers het belangrijkste tornooi is van het tafeltennisseizoen. Al bij al mogen de meegereisde ouders, coaches en familieleden tevreden zijn over het geleverde spel en de getoonde inzet. Om af te sluiten nog een woordje voor al onze spelers: blijven trainen en dan komt de progressie vanzelf. Tot volgend jaar, afspraak sporthal Blocry te Louvain-La-Neuve!

 

Sponsors